Jagtberetninger.dk

Forside

Sider med gode jagthistorier
Strandoghavjagt.dk
Jagtrejsefeber.dk
Team Tøs
Huntersmagazine
Netnatur

 

Danmarks eneste film om trækjagt på vandet

 

 

Gæssene på stubben

Af Claus Lind Christensen

Efter min mening er der ikke noget så spændende som trækjagt på gæs. At se dem på lang afstand, hvor de opdager lokkerne, for derefter at trække hen mod dem, hvor det på ingen måde er sikkert at de kommer på skudhold i første omgang. Ofte kommer de lige ind på 40 meter for derefter, at tage et par runder rundt om lokkerne inden de til slut måske beslutter sig for at komme helt ind. 

Sådan var det også denne morgen hvor Calle og jeg sad i hver vores hul ude midt på stubmarken og spejdede efter gæssene. Det var en halv time siden solen var stået op og de første gæs havde også været i nærheden af lokkerne, men ingen ville rigtigt ind. Før gæssene dukkede op omkring os, var vi vidne til et veritabelt andetræk, som varede i 5-6 minutter. Her trak den ene flok gråænder og krikænder hen over stubben, hvor de tilsyneladende havde travlt med at flytte sig fra den ene sø til den anden. Det trækmønsker havde vi ikke set i området før, og i øvrigt heller ikke siden. Ænder blev det dog ikke til selv om en enkelt gråand kom ganske tæt på Calle.

Da den sidste and var fortrukket hørte vi de første gæs. De var ikke så langt væk, men vi kunne dog ikke se dem i mørket, men vi dækkede os godt i skjulet. Denne morgen havde vi valgt at grave os ned ude midt på marken, således vi sag godt dækket i hver vores hul, og gæssene skulle meget tæt på før end de kunne blive skræmt at os.

Hvad der så skræmte dem det står hen i det uvisse, men de var ikke vilde med at komme i nærheden af lokkerne til at starte med. De trak bare hen over marken, hvor de tydeligvis havde et andet mål denne morgen. En enkelte flok brød dog ruten og nærmede sig lokkerne. Her tog de først lokkerne i øjesyn under en æresrunde, på en afstand af 50 meter far skjulene, for til sidst at vippe ind over lokkerne i Calles side. Her blev morgens første gås en realitet.

At denne ene flok, fandt på at se nærmere på lokkerne betød ikke at de øvrige syntes det var en god ide. i Alle tilfælde kunne vi se mange gæs trække forbi, og sådan fortsatte det, til et stykke op ad formiddagen uden vi fik flere chancer.

Ved halv ni tiden begyndte trækket at komme den anden vej, nu skulle gæssene ud på søen bag os og have lidt "gåsevin" oven på morgenen korn. Her lå vi bedre i forhold til trækket, hvilket også gav resultat. Tre gæs kom trækkende helt nede ved jorden lige imod os og der var ikke nogen tvivl om deres hensigter, de ville ikke have "gåsevin" de ville ned blandt hvad de troede var deres artsfæller.

Her var der ikke noget med at de skulle rundt om lokkerne flere gange, nej de gik direkte på, hvor de først opdagede bedraget da de slog landingsstellet ud. Her rejste vi os og de tre gæs faldt døde til jorden. En til Calle og to til mig, i øvrigt min første dublet til gæs.

Herefter kom der godt nok lidt flere gæs, men ingen ville ind til lokkerne så midt på formiddagen, valgte vi at sætte os op på kanten af hullerne for bare at nyde vejret. Bedst mens vi sad der og snakkede, kom en skovdue lige mod lokkerne. Jeg sagde til Calle at den da ikke kunne være så dum at den bare fløj lige ind over lokkerne mens vi sad der på kanten af hullerne. Det gjorde den! Det fik den konsekvens, at der også kom en due på paraden denne formiddag. Ja ikke bare på paraden, for den blev lagt i Kuglegrillen sammen med en gås denne aften.

 

Har du en god jagthistorie du vil dele med andre er du velkommen til at sende den til clc@naturbruger.dk

 

 

Mangler du opskrifter på ænder og gæs, er dette kogebogen for dig

 

Copyright Naturbruger.dk - 2007